VESTI

Poštovani članovi SDIR-a,

Naš časopis Oncology Insights svrstan je u oblast Medicina i Biologija od strane Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Ovo je prvi uspešan korak ka budućoj kategorizaciji časopisa. Kolege autori radova u našem časopisu mogu da podnesu molbu Zdravstvenom savetu Srbije za vrednovanje publikacija u bodovima prema članu 9, deo Đ – Publikacije (Članak objavljen u neindeksiranim stranim i domaćim publikacijama), što donosi 6 KME bodova prvom autoru i 1 bod svakom od ostalih autora.

Radujemo se vašim prijavama radova na adresu info@sdir.ac.rs.

Link: www.sdir.ac.rs/author-guidelines/

Srdačan pozdrav,
SDIR

Seminar Kontinuirane Medicinske Edukacije pod nazivom „Savremena istraživanja i pristupi u efikasnijoj i personalizovanoj terapiji kancera“

Poštovani članovi SDIR-a,

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da će se Seminar Kontinuirane Medicinske Edukacije pod nazivom “Savremena istraživanja i pristupi u efikasnijoj i personalizovanoj terapiji kancera“ održati u amfiteatru A3 Farmaceutskog fakulteta u subotu 23. septembra 2023. godine. Više detalja o programu seminara se nalazi u brošuri.

Preuzmi: Brošura KME, 23. septembar 2023. (PDF)

Srdačan pozdrav,
UO SDIR-a

Poziv na Godišnju skupštinu SDIR-a, četvrtak 22.06.2023. 13:00

Drage kolege,

Zadovoljstvo nam je da vas pozovemo na Godišnju skupštinu SDIR-a koja će se održati u četvrtak 22. juna 2023. godine u 13 h u novom amfiteatru Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije (nova zgrada).

Čast nam je da najavimo da će tokom prvih 30 minuta Godišnje skupštine uvaženi profesor Sureš Alahari sa Medicinskog fakulteta Državnog Univerziteta u Luizijani, SAD, održati predavanje praćeno diskusijom pod naslovom:

„Nischarin, a Novel Tumor Suppressor Regulates Breast Cancer Progression through interaction with Multiple Proteins“.

Dnevni red:

1. Usvajanje Zapisnika sa 01/2022 sednice Skupštine SDIR-a.
2. Usvajanje Finansijskog izveštaja SDIR-a za 2022. godinu.
3. Usvajanje Izveštaja o radu SDIR-a u periodu od kraja 2021. godine do 2023. godine.
4. Izbor članova Nadzornog odbora SDIR-a.

Radujemo se vašem dolasku ili online učešću i u ovoj aktivnosti SDIR-a.

Srdačan pozdrav,
UO SDIR-a

SDIR is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

Topic: SDIR Godišnja skupština 2023
Time: Jun 22, 2023 01:00 PM

Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/89235484217?pwd=ZnB4VkVjS0V2WTBmRUtueWpnQXZtZz09

Meeting ID: 892 3548 4217
Passcode: 879656

Upoznajte dobitnike SDIR Nagrada za najbolje publikacije u oblasti istraživanja raka za 2023. godinu

Drage kolege,

Zadovoljstvo nam je da predstavimo dobitnike Nagrada za najbolje publikacije u oblasti istraživanja raka za 2023. godinu.

Zahvalnice svim članovima koji su učestvovali na Konkursu i Nagrade će biti uručene na SDIR-6 kongresu u periodu od 02-04. oktobra 2023. godine od strane predsednika EACR-a Prof. Rene Bernardsa iz the Netherlands Cancer Institute.

Zahvaljujemo Komisiji i svim članovima na sjajnom doprinosu ovogodišnjem Konkursu. Radujemo se novim prijavama u januaru 2024. godine.

Srećan predstojeći praznik i srdačan pozdrav,
Upravni odbor SDIR-a

Najbolje naučne publikacije u oblasti istraživanja raka

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo o ishodu konkursa Srpskog društva istraživača raka za odabir najbolje naučne publikacije u oblasti istraživanja raka. Komisija u sastavu:

1. prof. dr Tatjana Simić, dopisni član SANU, predsednik
2. prof. dr Katarina Zeljić, član
3. dr sc. Nina Petrović, član
4. dr sc. Ljubica Harhaji-Trajković, član
5. dr sc. med. Miljana Tanić, član

održala je sastanak u sredu 08.03.2023. godine sa početkom u 12 časova u prostorijama Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i donela odluku, u skladu sa Pravilnikom, koju je potvrdio Upravni odbor na sednici 03/23 održanoj 28-29.03.2023. godine (Zapisnik Komisije – PDF).

1. U kategoriji stariji član SDIR-a, nagradu je dobila dr Ana Božović, naučni saradnik, Institut za nuklearne nauke „Vinča“, za pregledni rad:

Ana Božović, Vesna Mandušić, Lidija Todorovid and Milena Krajnović. Estrogen Receptor Beta. The Promising Biomarker and Potential Target in Metastases. International Journal of Molecular Sciences 2021; 22(4): 1656. [IF=6,208; M21] PMCID: PMC7914503. DOI: 10.3390/ijms22041656.

2. U kategoriji mlađi član SDIR-a dobio dr Dušan Ružić, asistent sa doktoratom, Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu, za originalni rad:

Ruzic, D., Ellinger, B., Djokovic, N., Santibanez, J. F., Gul, S., Beljkas, M., Djuric, A., Ganesan, A., Pavic, A., Srdic-Rajic, T., Petkovic, M., & Nikolic, K. Discovery of 1-Benzhydryl-Piperazine-Based HDAC Inhibitors with Anti-Breast Cancer Activity: Synthesis, Molecular Modeling, In Vitro and In Vivo Biological Evaluation. Pharmaceutics 2022;14(12): 2600. [IF=6,525; M21]. PMCID: PMC9785542
DOI: 10.3390/pharmaceutics14122600.

Kandidatima su poslati detaljni rezultati konkursa na adresu elektronske pošte sa koje je poslata kandidatura za nagradu. Kandidati imaju pravo da ulože žalbu na donetu odluku, uz dostavljanje dopisa i/ili dokumentacije kojom argumentuju svoju žalbu. Period žalbi na donetu odluku traje 7 dana od dana objavljivanja rezultata, nakon čega se odluka smatra konačnom. U slučaju da su podnete žalbe, Komisija i Upravni odbor SDIR-a razmatraju žalbe u roku od 7 dana od isteka perioda žalbi i donose konačnu odluku.

Srdačan pozdrav,
UO SDIR

Priznanje za životno delo za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke u Srbiji

Zadovoljstvo nam je da podelimo sa vama vest da je bivša predsednica SDIR-a, Dr Mirjana Branković-Magić, dobitnica ovogodišnje Nagrade za životno delo koju dodeljuju Kompanija Avon i Fond B92 povodom 20. marta, Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke. Nacionalni dan borbe protiv raka dojke obeležava se od 2013. godine, na inicijativu kompanije Avon i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Dr Branković-Magić je dobila priznanje za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke u Srbiji, čemu je posvetila svoju naučnu karijeru na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Čestitamo i ponosni smo na ovaj veliki uspeh naše bivše predsednice, koji zaokružuje plodnu karijeru i dostignuća Dr Branković-Magić.

Srdačan pozdrav,
UO SDIR-a

Svetski dan borbe protiv raka

4. februara se obeležava Svetski dan borbe protiv raka. Tim povodom kreirali smo edukativni poster da ukažemo na značaj prevencije, rane detekcije, dijagnostike i adekvatne terapije na smanjenje učestalosti i smrtnosti od onkoloških oboljenja.

Otvaranje konkursa za komisiju za izbor najbolje publikacije

Drage kolege,

U cilju podsticanja naučnoistraživačkog i stručnog rada, Srpsko društvo istraživača raka objavilo je konkurs za dodelu nagrade za naučnu publikaciju od izuzetnog značaja u oblasti istraživanja raka svojim članovima. Detalji o konkursu su dostupni na sajtu Društva: www.sdir.ac.rs/nagrade

Komisija za izbor najbolje publikacije (u daljem tekstu Komisija) će se sastojati od pet članova, koje imenuje Upravni odbor SDIR-a nakon javnog konkursa. Članovi Komisije moraju biti članovi SDIR-a. Članovi Komisije moraju imati barem 10 publikovanih radova iz oblasti istraživanja raka. Članovi Komisije biraju se na period od jedne godine. Članovi Komisije mogu biti više puta izabrani za člana Komisije. Članovi Upravnog odbora SDIR-a mogu biti članovi Komisije.

Molimo sve zainteresovane kolege i članove SDIR-a koji ispunjavaju navedene uslove, i mogu da posvete svoje vreme i ekspertizu Društvu u periodu od 06.02. – 31.03.2023. godine, da pošalju kratku prijavu zainteresovanosti za učešće u radu ove Komisije do 05.02.2023. godine u 23:59 CET na e-mail adresu info@sdir.ac.rs. Prijava na konkurs treba da sadrži biografiju sa bibliografijom i kratko motivaciono pismo do 100 reči. E-mail treba nasloviti „Prijava na konkurs za Komisiju“.

Biće nam zadovoljstvo da sarađujemo, a kao znak zahvalnosti za uloženi trud, članovi Komisije biće naši dragi gosti na SDIR-6 Kongresu koji je planiran za oktobar 2023. godine.

Srdačan pozdrav,
dr Milena Čavić
u ime Upravnog odbora SDIR-a

Sporazum o naučno-stručnoj saradnji sa Srpskim društvom za ekstracelularne vezikule

Dragi članovi SDIR-a,

Zadovoljstvo nam je vas obavestimo da je SDIR uspostavio Sporazum o naučno-stručnoj saradnji sa Srpskim društvom za ekstracelularne vezikule. Sporazum su u ime društava potpisale predsednice SrbEV-a i SDIR-a dr Maja Kosanović i dr Milena Čavić, 18. novembra 2022. godine na Prvom SrBEV sastanku koji je održan u Biblioteci Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

U planu je organizacija zajedničkih naučnih događaja i druge pogodnosti koje će SDIR i SrbEV nuditi članovima oba društva, o čemu ćete biti blagovremeno obavešteni.

Srdačan pozdrav,
UO SDIR-a

Intervju za časopis studenata Biološkog fakulteta „Simbioza“

Bilo nam je zadovoljstvo da sarađujemo sa vrednim studentima Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i zahvaljujemo se na prilici da budemo sagovornici za najnoviji broj njihovog časopisa Simbioza: www.simbioza.bio.bg.ac.rs

Radujemo se nastavku saradnje.
Upravni odbor SDIR-a

Sporazum o naučno-stručnoj saradnji sa Društvom genetičara Srbije

Dragi članovi SDIR-a,

Zadovoljstvo nam je vas obavestimo da je SDIR uspostavio Sporazum o naučno-stručnoj saradnji sa Društvom genetičara Srbije. Sporazum su u ime društava potpisale predsednice DGS-a i SDIR-a Prof. dr Jelena Milašin i dr Milena Čavić, 15. septembra 2022. godine u Beogradu.

Informacije o našem prijateljskom Društvu se mogu naći na stranici:

Link: www.dgsgenetika.org.rs

U planu je organizacija zajedničkih naučnih događaja i druge pogodnosti koje će SDIR i DGS nuditi članovima oba društva, o čemu ćete biti blagovremeno obavešteni.

Srdačan pozdrav,
UO SDIR-a

Proslava Srpskog društva istraživača raka

U petak 2. septembra 2022. godine u 13 časova u prijatnom ambijentu Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ održana je proslava Srpskog društva istraživača raka. Tokom proslave najavljena je nova inicijativa Upravnog odbora „SDIR Naučni dani“, koja ima za cilj uključivanje istraživača raka iz naučnih instituta i fakulteta iz različitih gradova u Srbiji u rad SDIR-a. Prvi sastanak „SDIR Naučni dani“ će biti održan na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru 20. septembra 2022. godine, kao hibridni događaj.

Tokom proslave takođe je najavljeno i uspostavljanje Godišnje SDIR nagrade za najbolji naučni rad u oblasti onkologije i sponzorisanje odlaska na HDIR-6 kongres. U okviru inicijative za uspostavljanje naučne saradnje sa nacionalnim naučnim društvima, predstavnici su se obratili skupu i uveličali slavlje: Srpsko društvo za molekularnu biologiju (Dr Ana Đorđević, IBISS), Biohemijsko društvo Srbije (Prof. dr Milica Popović, Hemijski fakultet, UB), Kancerološka sekcija Srpskog lekarskog društva (Dr Nada Santrač, IORS), Srpsko društvo za ekstracelularne vezikule (Dr Sanja Goč, INEP) i Udruženje medikalnih onkologa Srbije (Prim. dr Davorin Radosavljević, IORS).

Proslavi su prisustvovali članovi naučne zajednice i prijateljskih kuća koje kontinuirano podržavaju rad SDIR-a: Alfa Genetics, Alfamed, AstraZeneca, DSP Chromatography, Elta 90MS, Labena, Merck, Roche, Superlab i Vivogen.

Održan je godišnji kongres EACR-a

Drage kolege i članovi SDIR-a,

Godišnji kongres EACR-a pod nazivom „Innovative Cancer Science: Translating Biology to Medicine” održan je od 20-23. juna 2022. godine u Sevilji, Španija. Kongers je bio odlična prilika da se saznaju najnovija dostignuća iz oblasti bazičnog i translacionog istraživanja raka.

Na EACR 2022 su sa svojim posterskim prezentacijama učestvovale koleginice Sofija Jovanović (Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković”), Katarina Zeljić (Biološki fakultet), Katarina Živić, Kristina Živić i Aleksandra Stefanović (Institut za onkologiju i radiologiju Srbije). Katarina Zeljić i Aleksandra Stefanović su dobitnice EACR stipendije za mlade istraživače što im je omogućilo da prisustvuju ovako važnoj konferenciji.

Srdačan pozdrav,
UO SDIR-a

Godišnji sastanak AACR-a

Marijana Pavlović, PhD, istraživač saradnik na Odeljenju za eksperimentalnu onkologiju na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS) dobitnik je prestižne nagrade Global Scholar-in-Training Award (GSITA) koju dodeljuje Američko udruženje za istraživanje raka (American Association for Cancer Research, AACR) perspektivnim mladim istraživačima koji žele da učestvuju na godišnjem sastanku AACR-a. Cilj ove nagrade je da unapredi obrazovanje i proširi profesionalnu mrežu naučnika koji dolaze iz zemalja koje grade kapacitete za istraživanje raka, auključeni su u osnovna, klinička, translaciona ili epidemiološka istraživanja raka. Marijana je odabrana kao jedan od 15 ovogodišnjih dobitnikaAACR GSITA nagrade u znak priznanja za izvanredan predloženi apstrakt odabran za prezentaciju na godišnjem sastanku AACRu aprilu 2022. godine u Nju Orleansu (Luizijana, SAD). Rezultati prikazani na konferenciji u vidu postera pod nazivom Nischarin agonist rilmenidine inhibits pancreatic ductal adenocarcinoma cell migration and invasion su proistekli iz projekta REPANCAN kojim rukovodi Dr Jelena Grahovac, a finansiranje od strane Fonda za nauku Republike Srbije i Horizon 2020 MSC grantom.

Link ka dobitnicima 2022 AACR GSITA nagrade: www.aacr.org

EACR25, 25. kongres Evropske asocijacije za istraživanje raka

EACR25, 25. Bianualni kongres evropske asociijacije za istraživanje raka u Amsterdamu u Holandiji je bio sjajna prilika za nas da čujemo najnovija dostignuća iz oblasti bazičnog i translacionog istraživanja raka. Naročito su nam bili zanimljivi simpozijumi o kancer mikrosredini i napretku u imunoterapiji. EACR25 bio je izuzetna prilika za nas da prezentujemo naše rezultate i upoznamo potencijalne saradnike.

Ovim putem želimo da se zahvalimo SDIR-u za pruženu šansu da prisustvijemo ovako važnoj konferenciji koja je nam bila izuzetno profesionalno iskustvo.

Jelena Grahovac i Marijana Pavlović, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije.

Marijana Pavlović Marijana Pavlović i Jelena Grahovac

Izveštaj o učešću – Tamara Babić, istraživač pripravnik

Od 8. do 12. oktobra 2018. godine održana je letnja škola pod nazivom „Summer School in Translational Cancer Research“ koju je organizovao German Cancer Consortium (DKTK) pod pokroviteljstvom Cancer Core Europe i uz podršku European Association for Cancer Research (EACR). Skup je održan na južnoj obali Portugala, u mestu Albufeira. Učesnici ovog skupa bili su mladi istraživači i lekari, koji su na svojim doktorskim studijama ili su ih nedavno završili, a bave se translacionim istraživanjem raka. Zahvaljujući stipendijama Srpskog društva istraživača raka i Cancer Core Europe, dobila sam priliku da učestvujem u ovoj školi. Moje ime je Tamara Babić, doktorsku tezu radim na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo i bavim se ulogom alternativnih promotora gena SMAD4 u razviću i karcinogenezi.

Glavni fokus letnje škole jeste translacija bazičnih istraživanja raka do nivoa kliničkih studija i primene njihovih rezultata u zdravstvenim sistemima. Predavanja su držali prepoznati naučnici koji su obrađivali teme vezane za integraciju precizne medicine u dijagnostikovanje i lečenje malignih bolesti, kliničke studije u oblasti onkologije, izmenjen metabolizam u tumorima, biomarkere za prevenciju, dijagnozu i lečenje malignih bolesti, povezanost infekcije i tumora i imunoterapijski pristup. Takođe, govorilo se o uticaju nauke na donošenje relevantnih zakona i o naučnoj diplomatiji.

Tokom celodnevnih boravaka zajedno, učesnici su imali prilike da i neformalno razmenjuju informacije na obali Portugala ili tokom zajedničkog ručka. Posebno je interesantno bilo to što se učesnici bave različitim granama nauke, pa su se razmenjivala znanja iz oblasti bioinformatike i modernih sistema „deep learning“, savremenih kliničkih studija i bazičnih istraživanja molekularne biologije tumora koja uključuju rad na različitim model sistemima. Predavači su bili dostupni i raspoloženi za diskusiju tokom predavanja, ali i svako veče u okviru aktivnosti „Meet the professor“.

Učesnici su prezentovali svoja istraživanja u okviru poster sekcija ili kratkih predavanja. Letnja atmosfera u oktobru i fenomenalna predavanja i diskusije pretvorile su školu u veoma korisno i zabavno iskustvo. Svakako, dugujem veliku zahvalnost SDIR-u koji je odobrenim sredstvima pomogao moje učešće u letnjoj školi, koje inače ne bi bilo moguće.

Tamara Babić, istraživač pripravnik
Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo
Vojvode Stepe 444A, Beograd
tamarakovacevic@imgge.bg.ac.rs


Summer School in Translational Cancer Research“, Albufeira, Portugal

Izveštaj o učešću – Dr Mirjana Brankovic-Magic, predsednica SDIR i Dr Ana Krivokuća

Dr Mirjana Branković-Magić, predsednica Srpskog drustva istrazivaca raka i Dr Ana Krivokuca, clan ovog drustva su u periodu od 11.10. do 14.10. kao predavaci po pozivu ucestvovale na Sedmom multidisciplinarnom kongresu za istrazivanje raka i prvom onkoloskom kongresu (7th Multidiscipilinary Cancer Research & 1st Basic Oncology Congress) u Izmiru u Turskoj.

Dr Mirjana Branković-Magić je održala predavanje pod nazivom “Hereditary breast cancer-looking beyond BRCA genes” pri cemu je predstavila visegodisnje rezultate istrazivanja koji se sprovode u Laboratoriji za molekularnu genetiku Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije a ticu se naslednog karcinoma dojke i jajnika. Zahvaljujuci Srpskom drustvu istrazivaca raka koje je stipendijom pomoglo putne troskove, Dr Ana Krivokuca je imala priliku da predstavi je process klasifikacije genetickih varijanti upotrebom nove tehnologije sekvenciranja na ovom kongresu. Predavanjem pod nazivom “Complexities of variant annotation using NGS” prikazala je nacin na koji se ovaj proces sprovodi na Institutu za onkologiju I radiologiju Srbije kao I probleme koje ovaj slozen process nosi sa sobom.

Pored prilike da predstave rezultate svojih istrazivanja, imale su priliku i da cuju radove predavaca iz razlicitih krajeva Evrope i sveta. Ova poseta doprinela je nastavku dugogodisnje saradnje koje imaju srpsko i tursko drustvo za istrazivanje raka.

Ana Krivokuća i predsednica SDIR-a Mirjana Branković-Magić Ana Krivokuća predsednica SDIR-a Mirjana Branković-Magić

SDIR SCIENTIFIC DAYS

PROMOTION OF SDIR ACTIVITIES AND STRENGTHENING COOPERATION AMONG CANCER RESEARCH CENTERS IN SERBIA

September 20, 2022, State University of Novi Pazar, Serbia and online

SDIR Scientific Days is a new initiative of the Executive Committee of SDIR and is envisioned to become traditional – organized once or twice per year. Lectures from the SDIR Scientific Days will be streamed online and all registered SDIR or EACR members will be able to follow the proposed Program of the event.

The first SDIR Scientific days event will be held on September 20, 2022, at the State University of Novi Pazar, Serbia. Members of the Executive Committee of SDIR will be present in person to familiarize themselves with the resources (both material and human) for cancer research at the State University of Novi Pazar. Ongoing research will be presented by Prof. NatašaĐorđević, Prof. Tanja Soldatović and Prof. Milan Dekić. They will also present their research capacities, scientific interest, and the possibility of cooperation with other cancer centers and laboratories in Serbia.

Registration for the event:

You are invited to a Zoom meeting.
When: Sep 20, 2022 11:00 AM Belgrade, Bratislava, Ljubljana

Register in advance for this meeting:

Link: us06web.zoom.us

After registering, you will receive a confirmation email containing information about joining the meeting.

This meeting is sponsored by the European Association of Cancer Research

AACR Annual Meeting

Marijana Pavlović, PhD, Research Assistant at the Department of Experimental Oncology from the Institute for Oncology and Radiology of Serbia (IORS) received the prestigious Global Scholar-in-Training Award (GSITA) from the American Association for Cancer Research (AACR). AACR offers GSITA awardto support the participation of the promising early-career scientists in the AACR Annual Meeting. This award is intended to enhance the education, training, and professional network of scientists from the countries building cancer research capacities who are engaged in basic, clinical, translational, or epidemiological cancer research.Marijana was selected as one of the fifteenrecipients of this year’sAACR GSITAaward in recognition of a meritoriousproffered paper selected for presentation at the AACR Annual Meeting in April 2022 in New Orleans (Louisiana, USA). The results presented at the conference in the form of poster entitled Nischarin agonist rilmenidine inhibits pancreatic ductal adenocarcinoma cell migration and invasionare part of the REPANCAN project led by Dr Jelena Grahovacand funded by the Science Fund of the Republic of Serbia and Horizon 2020 MSC grant.

Link to 2022 AACR GSITA awardees: www.aacr.org

The EACR25, 25th Congress of the European Association for Cancer Research

The EACR25, 25th Congress of the European Association for Cancer Research in Amsterdam, Netherlands was a great venue for us to hear the latest developments in basic and translational cancer research. We especially enjoyed symposia on cancer microenvironment and advances in immunotherapy. EACR 25 was also an exceptional opportunity for us to present our current research and meet potential collaborators.

We want to thank SDIR for the opportunity to attend this important meeting, which has been a great professional experience for us.

Jelena Grahovac and Marijana Pavlović, Institute for Oncology and Radiology of Serbia.

Marijana Pavlović Marijana Pavlović i Jelena Grahovac

Participation report – Tamara Babić, Research Assistant

„Summer School in Translational Cancer Research” was held from 8th until 12th of October and was organized under the umbrella of Cancer Core Europe in collaboration with the German Cancer Consortium (DKTK) and was supported by the European Association for Cancer Research (EACR). Meeting took place on the southern cost of Portugal in Albufeira. Participants were young career researchers and medical doctors on their PhD studies or who have just obtained PhD degree, that work in the field of translational cancer research. Owing to the scholarships provided by Serbian Association for Cancer Research and Cancer Core Europe, I have got the opportunity to participate in Summer School. My name is Tamara Babic and I am investigating the role of SMAD4 alternative promoters in development and carcinogenesis at the Institute of Molecular Genetics and Genetic Engineering.

Main topic of the Summer School is translation from basic cancer research to clinical trials and its results implementation in the health care systems. Well recognized lecturers dealt with up-to-date topics related to precision medicine in diagnosis and treatment of malignant diseases, clinical studies in oncology, altered metabolism in cancer cells, biomarkers for prevention, diagnosis and treatment of malignant diseases, infection-tumor relation and immunotherapy. Furthermore, there were lectures about scientific influence in designing relevant laws and importance of scientific diplomacy.

Spending whole day together, participants had the opportunity to exchange the knowledge informally on the Portuguese coast or during lunch time. Especially interesting was the fact that participants are into quite different science branches, from bioinformatics and deep learning, through modern clinical studies, to basic research in cancer molecular biology which includes different model systems. Lecturers were available for and interested in discussion during lectures, but also during special social activity “Meet the professor” after dinner time.

Participants presented their research as posters or short oral presentations. Summer vibes in October and fantastic lectures and discussions provided useful and funny experience. I am very thankful for being awarded a travel grant provided by SDIR for attending Summer School. Without the grant I would not be able to participate and gain such an experience.

Tamara Babić, Research Assistant
Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo
Vojvode Stepe 444A, Beograd
tamarakovacevic@imgge.bg.ac.rs


Summer School in Translational Cancer Research“, Albufeira, Portugal

Participation report – Dr Mirjana Branković-Magić, SDIR president and Dr Ana Krivokuća

Dr Mirjana Branković-Magić, president of Serbian Association for Cancer Research and Dr Ana Krivokuca, member, were invited by the organizers to give the lectures on 7th Multidiscipilinary Cancer Research & 1st Basic Oncology Congress that was held from 11th to 14th October 2018 in Izmir, Turkey.

Dr Mirjana Branković-Magić gave the lecture “Hereditary breast cancer- looking beyond BRCA genes” where she presented the results of the research on genetics of hereditary breast and ovarian cancers that has been conducted at the Laboratory for Molecular Genetics at the Institute for Oncology and Radiology of Serbia for more than 10 years. Thanks to the travel grant from Serbian Association for Cancer Research, Dr Ana Krivokuca had the opportunity to give the lecture on the complex process of variant annotation in the era of next generation sequencing. She presented this process and the way it has been conducted at the Institute for Oncology and Radiology of Serbia through the lecture “Complexities of variant annotation using NGS”.

Besides the opportunity to present their research, Dr Mirjana Brankovic-Magic and Dr Ana Krivokuca had the opportunity to meet and hear the lectures from all over the world. This visit made important contribution to the long term collaboration that exists between Serbian and Turkish Associations for Cancer Research.

Ana Krivokuća and SDIR president Mirjana Branković-Magić Ana Krivokuća SDIR president Mirjana Branković-Magić